Illustration: Kaffe odlat i samklang med naturen i Amazonas biosfärreservatKaffe är en av de viktigaste inkomst-källorna för bönderna i Oxapampa-Asháninka-Yanesha-reservatet (BIOAY) i Peru. Genom ett projekt från UNESCO och LVMH, som stödjer Amazonas reservat, bidrar kaffet till att stärka de lokala ursprungsbefolkningarnas ekonomi.
Peru har över 425 000 hektar mark för kaffeodling och är världsledande på att exportera ekologiskt kaffe, tillsammans med Etiopien. Kaffet ger försörjning till över 225 000 familjer och hjälper också till att motverka olagliga odlingar, som koka-plantager och markstölder.
I Oxapampa-distriktet odlas högkvalitativt kaffe, särskilt i Villa Rica. Området har en lång historia av kaffeodling som startade för 105 år sedan. Idag är 90% av befolkningen involverad i kaffeproduktionen, men bara ett fåtal har fått BIOAY-certifieringen.
BIOAY – En chans för lokala kaffeproducenter
2010 blev Oxapampa-Asháninka-Yanesha-reservatet erkänt av UNESCO som ett viktigt naturområde. År 2021 blev BIOAY det första certifierade varumärket för ett biosfärområde i Peru, vilket visar att producenterna följer bra jordbruksmetoder och arbetar i linje med FN:s hållbarhetsmål. BIOAY-certifieringen hjälper bönderna att förbättra sina liv och öka värdet på deras kaffe.
Madeleine Huerta, som grundade "Huerta Café" i Villa Rica för över 50 år sedan, är ett exempel på en producent som lyckats. Hon förändrade sitt arbete när kaffeskörden drabbades av gulrost, en sjukdom som förstör kaffeträd. Hon började odla ekologiskt och finare kaffebönor, som den exklusiva sorten Geisha. Det gav henne BIOAY-certifieringen och ledde till att hon vann Golden Bean Award 2023.
Kvinnor i kaffeindustrin
Rosmery López är en annan framstående kaffeproducent från Villa Rica. Vid 30 års ålder driver hon "Café mi Reyna", en ekologisk gård där hon odlar kemikaliefritt kaffe som också är BIOAY-certifierat. Rosmery vill inte bara producera gott kaffe, utan också stärka kvinnors roll i kaffeodling. Hon arbetar med en kooperativ för kvinnliga ekologiska kaffeodlare i Villa Rica, och tillsammans med sina kollegor kämpar hon för att lyfta fram kvinnors arbete och ledarskap inom kaffeindustrin.
BIOAY-reservatet och hållbarhet
BIOAY-certifieringen ger kaffet högre värde och synlighet för odlarna, och det stärker marknaden och produkternas kvalitet. Dessutom skapar det nya möjligheter för människorna i reservatet.
Projektet för Amazonas biosfärreservat
Projektet för Amazonas biosfärreservat kombinerar forskning med lokal kunskap och stödjer hållbara odlingsmetoder. I Peru har projektet varit aktivt sedan 2021 och verkar i både Oxapampa-Asháninka-Yanesha-reservatet och Manu-reservatet.
<
Den här texten belyser hur kaffeodling i Peru både bidrar till ekonomisk utveckling och till att bevara naturen, med särskilt fokus på kvinnor som driver förändring.