Illustration: Trender inom kaffedrickande i EuropaKaffekulturen förändras kraftigt just nu. Enligt en undersökning av Deloitte, där 7 000 konsumenter från 13 länder deltog, framträder viktiga trender i kaffemarknaden.
Trots mängden kaféer dricker folk oftast snabbkaffe hemma. Unga föredrar mer mjölk i sitt kaffe jämfört med äldre, och det blir allt viktigare för konsumenterna att kaffet produceras hållbart. Studien visar också att det finns skillnader mellan kaffeälskare i de tyska, franska och italienska delarna av Schweiz.
Schweiz – ett globalt centrum för kaffe
Under de senaste decennierna har Schweiz blivit ett viktigt centrum för den globala kaffemarknaden. Landet har flera välkända rosterier och några av världens största kaffemaskinstillverkare. Även om Schweiz inte odlar kaffe själva, har de blivit en av världens största kaffeexportörer, näst efter Brasilien, med export värd över 3,2 miljarder schweiziska franc under 2023. Kaffet är till och med en större exportvara än traditionella schweiziska produkter som choklad och ost.
Snabbkaffe är populärast hemma
Många dricker flera koppar kaffe om dagen, och därför är enkelhet viktigt för dem. Snabbkaffe är den vanligaste metoden, med 39% som föredrar det, följt av filterkaffe (28%) och kaffekapslar (25%). Unga människor dricker ofta kaffe från burk eller flaska, medan äldre generationer oftast använder kaffemaskiner.
Äldre dricker också mer kaffe än yngre. Gen Z (födda från mitten av 1990-talet till tidigt 2010-tal) dricker i genomsnitt en till två koppar om dagen, medan äldre generationer dricker två till tre koppar. Unga föredrar också mer mjölk i sitt kaffe, medan äldre oftare dricker svart kaffe.
Espresso tar över från café crème
Café crème, som tidigare varit den mest populära kaffedrycken i Schweiz, har nu blivit mindre populär än espresso. Enligt undersökningen föredrar 46% espresso, följt av cappuccino (37%) och latte (32%). Detta visar hur den schweiziska kaffekulturen blir mer influerad av italiensk kaffetradition.
Det finns också skillnader mellan de olika språkområdena i Schweiz. I tyskspråkiga Schweiz är det vanligast att tillsätta mjölk i kaffet, medan socker är populärare i fransk- och italienskspråkiga delar.
Fler brygger kaffe hemma
Under pandemin var många tvungna att göra sitt kaffe hemma, och den trenden har fortsatt på grund av stigande priser. Över hälften av de tillfrågade (55%) har börjat göra mer kaffe hemma istället för att köpa det ute.
Hållbarhet blir viktigare
Klimatförändringar, skogsskövling och förlust av biologisk mångfald utmanar kaffeodlarna. Samtidigt blir hållbarhet och rättvisa arbetsvillkor allt viktigare för konsumenterna. Nästan hälften av deltagarna i undersökningen (46%) känner till hållbart kaffe, och en fjärdedel (28%) har testat det. Fler är också villiga att betala extra för kaffe som produceras på ett rättvist och miljövänligt sätt.